top of page
pustynia_przyciemnione.jpg

Odporność

Mleko wielbłądzie jest bogate w naturalną witaminę C. Zawartość tej witaminy wzmacniającej układ odpornościowy jest 3-5 razy wyższa niż w mleku krowim. Pół litra mleka wielbłądziego stanowi prawie zalecane dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Mleko wielbłądzie jest naturalnym probiotykiem, który wspomaga zdrowy rozwój bakterii w jelitach, ułatwiając trawienie. Wspomaga również układ pokarmowy i odpornościowy.

 

Mleko wielbłądzie jest bogate w naturalną witaminę C. Zawartość tej witaminy wzmacniającej układ odpornościowy jest 3-5 razy wyższa niż w mleku krowim. Pół litra mleka wielbłądziego stanowi prawie zalecane dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

 

W mleku wielbłądzim występuje zaskakująco wysoki poziom białek i innych związków organicznych, z których niektóre mają silne właściwości przeciwbakteryjne. Oznacza to, że może ono pomóc wzmocnić układ odpornościowy.

 

Jest to najzdrowsza opcja dla wszystkich, od niemowlęctwa do starości!

Zawarte w mleku wielbłądzim składniki odżywcze pomagają zwalczać przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki.

 

Wiele korzyści płynących z mleka wielbłądziego pochodzi z immunoglobulin (przeciwciał), które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu układu odpornościowego.

 

Mleko wielbłądzie zawiera takie białka jak:

  • Lizozymy - wspomagają układ odpornościowy w walce z atakującymi patogenami.

  • Laktoferyna - główny składnik mleka wielbłądziego, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów w jelitach, zwalcza stany zapalne, wspomaga zdrowie układu odpornościowego i wiele innych.

 

Laktoferyna jest białkiem, naturalnie występującym w organizmie, znajdującym się w ludzkim i wielbłądzim mleku. Posiada ona właściwości, które mogą wspomóc twój system odpornościowy. Jest ona typem białka wiążącego żelazo, które jest przede wszystkim wydzielane w łzach, mleku czy ślinie. Wiąże się również z DNA i innymi cząsteczkami takimi jak immunoglobulina A mleka, kazeina, albumina itp.

Pomaga w rozwijaniu przewodu pokarmowego i układu odpornościowego u noworodków.

 

Laktoferyna zawarta w mleku wielbłąda ochrania przed infekcją HCV,  zahamuje jego replikację u osób już chorych.

 

ŹRÓDŁA:

https://www.mindbodygreen.com/articles/is-camel-milk-healthy-what-does-it-taste-like?fbclid=IwAR149464FIQ1rkis1wwz0ZJEzP6hiitTz_w75O56oTUq8BUiafEMIGKQqJU

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35493477/



bottom of page