Odporność
Mleko wielbłądzie jest bogate w naturalną witaminę C. Zawartość tej witaminy wzmacniającej układ odpornościowy jest 3-5 razy wyższa niż w mleku krowim. Pół litra mleka wielbłądziego stanowi prawie zalecane dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Mleko wielbłądzie jest naturalnym probiotykiem, który wspomaga zdrowy rozwój bakterii w jelitach, ułatwiając trawienie. Wspomaga również układ pokarmowy i odpornościowy.
Mleko wielbłądzie jest bogate w naturalną witaminę C. Zawartość tej witaminy wzmacniającej układ odpornościowy jest 3-5 razy wyższa niż w mleku krowim. Pół litra mleka wielbłądziego stanowi prawie zalecane dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
W mleku wielbłądzim występuje zaskakująco wysoki poziom białek i innych związków organicznych, z których niektóre mają silne właściwości przeciwbakteryjne. Oznacza to, że może ono pomóc wzmocnić układ odpornościowy.
Jest to najzdrowsza opcja dla wszystkich, od niemowlęctwa do starości!
Zawarte w mleku wielbłądzim składniki odżywcze pomagają zwalczać przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki.
Wiele korzyści płynących z mleka wielbłądziego pochodzi z immunoglobulin (przeciwciał), które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu układu odpornościowego.
Mleko wielbłądzie zawiera takie białka jak:
Lizozymy - wspomagają układ odpornościowy w walce z atakującymi patogenami.
Laktoferyna - główny składnik mleka wielbłądziego, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów w jelitach, zwalcza stany zapalne, wspomaga zdrowie układu odpornościowego i wiele innych.
Laktoferyna jest białkiem, naturalnie występującym w organizmie, znajdującym się w ludzkim i wielbłądzim mleku. Posiada ona właściwości, które mogą wspomóc twój system odpornościowy. Jest ona typem białka wiążącego żelazo, które jest przede wszystkim wydzielane w łzach, mleku czy ślinie. Wiąże się również z DNA i innymi cząsteczkami takimi jak immunoglobulina A mleka, kazeina, albumina itp.
Pomaga w rozwijaniu przewodu pokarmowego i układu odpornościowego u noworodków.
Laktoferyna zawarta w mleku wielbłąda ochrania przed infekcją HCV, zahamuje jego replikację u osób już chorych.
ŹRÓDŁA:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35493477/