top of page
pustynia_przyciemnione.jpg

Nietolerancja laktozy

Osoby z nietolerancją laktozy mogą cieszyć się mlekiem wielbłądzim jako zdrową alternatywą. Dzieje się tak, ponieważ brakuje im wystarczającej ilości enzymu laktazy do rozbicia głównego cukru w ​​mleku krowim (jak i wielu innych mlekach odzwierzęcych) - laktozy. Nietolerancja mleka prowadzi do gazów, wzdęć i biegunek, ponieważ bakterie w jelitach ludzkich fermentują cukier mlekowy.


Światowa Organizacja Alergii szacuje, że prawie 5 procent ludzi może cierpieć na alergię na mleko krowie, a dzieci reagują częściej niż dorośli.

 

Osoby z nietolerancją laktozy mogą cieszyć się mlekiem wielbłądzim jako zdrową alternatywą. Dzieje się tak, ponieważ brakuje im wystarczającej ilości enzymu laktazy do rozbicia głównego cukru w ​​mleku krowim (jak i wielu innych mlekach odzwierzęcych) - laktozy. Nietolerancja mleka prowadzi do gazów, wzdęć i biegunek, ponieważ bakterie w jelitach ludzkich fermentują cukier mlekowy.

 

W jednym z ostatnich badań przyjrzano się grupie 500 osób i ich reakcji na różne rodzaje mleka. Co ciekawe, niektórzy ludzie zareagowali nawet na mleko migdałowe, sojowe czy kokosowe!

W tym samym badaniu naukowcy odnaleźli doskonałą alternatywę: mleko wielbłądzie, które było drugim najmniej alergennym mlekiem w tym badaniu (zaraz po mleku ludzkim).

 

Mleko wielbłądzie nie zawiera β-laktoglobuliny, głównego alergenu w białkach mleka. Osoby z nietolerancją laktozy mogą trawić mleko wielbłądzie łatwiej niż mleko krowie i przede wszystkim nie powoduje ono tylu niepożądanych reakcji.


ŹRÓDŁA:

https://www.mindbodygreen.com/articles/is-camel-milk-healthy-what-does-it-taste-like?fbclid=IwAR149464FIQ1rkis1wwz0ZJEzP6hiitTz_w75O56oTUq8BUiafEMIGKQqJU

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20857626


bottom of page