Nietolerancja laktozy
Osoby z nietolerancją laktozy mogą cieszyć się mlekiem wielbłądzim jako zdrową alternatywą. Dzieje się tak, ponieważ brakuje im wystarczającej ilości enzymu laktazy do rozbicia głównego cukru w mleku krowim (jak i wielu innych mlekach odzwierzęcych) - laktozy. Nietolerancja mleka prowadzi do gazów, wzdęć i biegunek, ponieważ bakterie w jelitach ludzkich fermentują cukier mlekowy.
Światowa Organizacja Alergii szacuje, że prawie 5 procent ludzi może cierpieć na alergię na mleko krowie, a dzieci reagują częściej niż dorośli.
Osoby z nietolerancją laktozy mogą cieszyć się mlekiem wielbłądzim jako zdrową alternatywą. Dzieje się tak, ponieważ brakuje im wystarczającej ilości enzymu laktazy do rozbicia głównego cukru w mleku krowim (jak i wielu innych mlekach odzwierzęcych) - laktozy. Nietolerancja mleka prowadzi do gazów, wzdęć i biegunek, ponieważ bakterie w jelitach ludzkich fermentują cukier mlekowy.
W jednym z ostatnich badań przyjrzano się grupie 500 osób i ich reakcji na różne rodzaje mleka. Co ciekawe, niektórzy ludzie zareagowali nawet na mleko migdałowe, sojowe czy kokosowe!
W tym samym badaniu naukowcy odnaleźli doskonałą alternatywę: mleko wielbłądzie, które było drugim najmniej alergennym mlekiem w tym badaniu (zaraz po mleku ludzkim).
Mleko wielbłądzie nie zawiera β-laktoglobuliny, głównego alergenu w białkach mleka. Osoby z nietolerancją laktozy mogą trawić mleko wielbłądzie łatwiej niż mleko krowie i przede wszystkim nie powoduje ono tylu niepożądanych reakcji.
ŹRÓDŁA:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20857626