top of page
pustynia_przyciemnione.jpg

Cukrzyca

Mleko wielbłądzie ma wyższy procent zdrowych tłuszczów, które pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu i utrzymać zdrowsze funkcje sercowo-naczyniowe. Zarządzanie cholesterolem jest ważnym aspektem postępowania u chorych na cukrzyce.

Cukrzyca jest przewlekłym schorzeniem, którego przyczyną jest zaburzenie wydzielania insuliny. Za mała ilość insuliny w organizmie powoduje zaburzenia w zakresie wykorzystania glukozy przez komórki organizmu, co powoduje zwiększenie stężenia glukozy we krwi (hiperglikemię) oraz wydalanie glukozy wraz z moczem. Na cukrzyce cierpi 8,5% światowej populacji, a 90% tych przypadków to cukrzyca typu II.

 

Jeśli cukrzyca nie jest odpowiednio kontrolowana, pacjent ma znacznie wyższe ryzyko rozwoju powikłań, takich jak hipoglikemia, choroby układu krążenia, uszkodzenie siatkówki itp.

 

Mleko wielbłądzie włączone do codziennego planu posiłków, stanowi doskonałą naturalną alternatywę dla zastrzyków z insuliną. Dzieje się tak, ponieważ zawiera około 52 jednostek insuliny na litr mleka wielbłądziego. Pomaga to w utrzymaniu wymaganego poziomu insuliny w organizmie i zapewnia ogólną poprawę jakości życia.

 

Wiadomo również, że mleko wielbłądzie poprawia funkcje trzustki,  jest to szczególnie ważne dla diabetyków.

 

Mleko wielbłądzie ma wyższy procent zdrowych tłuszczów, które pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu i utrzymać zdrowsze funkcje sercowo-naczyniowe. Zarządzanie cholesterolem jest ważnym aspektem postępowania u chorych na cukrzyce.

 

Jeden z systematycznych przeglądów 22 badań wykazał, że mleko wielbłądzie może obniżać poziom cukru we krwi, zmniejszać insulinooporność i poprawiać profile lipidów, co czyni go idealnym narzędziem dla osób z cukrzycą typu II. 

 

Podczas badania 20 pacjentom z cukrzycą typu II dawano 500 ml mleka wielbłądziego lub krowiego codziennie przez dwa miesiące. Naukowcy odkryli, że mleko wielbłądzie może poprawić poziom insuliny i wspomóc kontrolę cukru we krwi. Natomiast w przypadku cukrzycy typu I, mleko wielbłądzie może zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę o 30-35 procent.

 

ŹRÓDŁA:

https://www.mindbodygreen.com/articles/is-camel-milk-healthy-what-does-it-taste-like?fbclid=IwAR149464FIQ1rkis1wwz0ZJEzP6hiitTz_w75O56oTUq8BUiafEMIGKQqJU

https://www.livescience.com/53579-camel-milk.html?fbclid=IwAR3zogvoSNJYGCZLFLpctrDLvXOyAP5rPjGJk-YLSBYBEa4geFYQWLRFWe0

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29026408/





bottom of page